2009-02-14
SAJÁT NAPFÉNY (BEFEJEZŐ RÉSZ)

 

A D-vitamin szerepe egyre fontosabb
Nem csak a legismertebb kockázati csoportoknak,


hanem az egész népesség számára világossá válik, hogy a D-vitamin nem csak a kálcium felszívódásban és az erős csontok kialakításában, hanem az egész test működésében fontos szerepet játszik.
Az immunrendszerünket is megfelelő mennyiségű D-vitamin támogatja.
A tudósok már "D-vitamin hiány járvány"-ról beszélnek, mert a hiány egészségügyi kockázatok döbbenetes listáját eredményezi.

Azon egészségügyi faktorok, melyekben szerepet játszik a D-vitamin:

Csontritkulás megelőzés - a D-vitamin döntő szerepet játszik az egészséges csontok képzésében. A csont sűrűsége szignifikánsan megnő, és sokkal hatékonyabb, mint a kálcium adaléktól. Tudta, hogy Hollandiában minden hatodik percben csontritkulás miatt töri el valaki egy csontját?

A vérnyomás normalizálása - A D-vitamin hiányban szenvedő embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás.

Gyulladásgátló hatás - A D-vitamin hatékony gyulladásgátló anyag.

Diabetes-ellenes hatás - A cukorbetegség sokkal elterjedtebb azon emberek körében, akiknek alacsonyabb a D-vitamin ellátottságuk. A D-vitamin bevitel jótékony hatással van a vér cukor- és inzulinszintjére.

Combnyaktörés - A csípőtörések több mint  37%-a megakadályozható a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelével a nők menopauzás időszakában.

Sclerosis Multiplex megelőzés - A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszerben, hatására az MS (auto-immun betegség) kifejlődése csökkenthető.

Porc rendellenességek - Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a D-vitamin hiány és egy autoimmun betegség, a reumatikus arthritis között is.

Rák megelőzés - A kapcsolt kutatás bizonyította, hogy a D-vitaminnak fontos szerepe van a rákmegelőzésben is. A rákbetegség különböző formáinak kialakulásában és a megelőzésében vívott harcban az alábbiakat tapasztalták.

- Egy nemrégiben folytatott tanulmány a menopausa utáni időszakot élő nők körében a rák különböző formái előfordulásának a csökkenését mutatja.

- Egy másik, ugyancsak nemrégiben készült  járványügyi tanulmány szintén a D-vitamin mellrák kifejlődésének megelőző hatására mutat rá.

- Prosztata rák - A D-vitamin fontos védekező szerepet játszik, főként a prosztatarák agresszív formájával szemben.

Az immunrendszer erősítése - Jól megalapozott az a tény, hogy a D-vitamin elsőrendű szerepet játszik az immunrendszerben. Egészségünk központi tényezője az immunrendszerünk, és magasan elsőbbséget élvez a nélkülözhetetlen táplálékok bevitelében - melybe a D-vitamin is beletartozik.

 

Szív- és érrendszeri betegségek - S végül, de nem utolsósorban ebben a D-vitaminnal kapcsolatos rendellenességek egyáltalán nem teljes felsorolásában arról szólunk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a szív- és érrendszer egészségéhez.

Rengeteg tudományos kutatás igazolja a D-vitamin számos "cardio megelőző" funkcióját.
A megfelelő mennyiségű D-vitamin visszaállítása normál szintre azt mutatja, hogy segít csökkenteni a gyulladást, normalizálja a vérnyomást és javítja az inzulinérzékenységet - az összes faktorral kapcsolatban van, mely csökkenti a szív rendellenességek kialakulásának kockázatát. Az alacsony D-vitamin szint negatív hatással van a kálcium homeosztázisra. A jó izomtónus (szívizom) szintén a kálcium megfelelő mennyiségétől függ.


Nemrégiben zajlott olasz kutatások kimutatták, hogy minél nagyobb a vitaminhiány, annál több plakk volt jelen a nyaki ütőérben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony D-vitamin szint artherosclerosis-hoz (az artériás falak megkeményedése) s annak minden következményéhez (szív- és agyrohamhoz) vezethet.

A médiákon és az interneten keresztül sokkal több információt szerezhetünk a D-vitaminról.

A jövőben ezekből a legjelentősebbeket közzétesszük ezen az oldalon és hírleveleinkben.

Amennyiben az elsők között szeretne ezekről értesülni,
itt iratkozhat fel hírlevelünkre:
vitaminspray@vitaminspray.hu


A népi gyógymódok és a "házipatika" szerei, valamint a táplálékkiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal  szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni  vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

- vissza

2011-05-10
E SZÁMOK

2011-05-10
Megadhatja-e a VitaMist a végső megoldást?

2009-04-24
Aki keres, az talál! Ha B12 kell, hát azt!!!

2009-03-12
ÚJ!!! RELAX +


ARCHÍVUM
[x]