2009-02-08
Valentin napi meglepetés!!!

Valentin, a szeretett vértanú

Számos történet kering a Valentin nap eredetéről.
Ha egy picit utánanézünk, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már két-három történetet is elolvastunk, de hogy melyik a leghitelesebb, azt nehéz lenne kideríteni.
Nálunk Magyarországon a leginkább elterjedtebb formája a Valentin napi köszöntésnek a virágátadás, de természetesen népszokásaink nekünk is vannak, sőt tájjellegű népszokásaink is.
Így például a mohácsi sokácok e napon böjtölnek, csak egyszer esznek, vagy zsír nélkül főznek, gyónnak és imádkoznak a templomban.
Balatongyörökön megmetszik a szőlő négy sarkát, hogy távol tartsák a tolvajokat és a madarakat.

Nálunk BÁLINT?

A szerelmesek napját igazából 1990-től, a rendszerváltástól tartjuk számon, mint nyugatról beáramlott ünnepet, pedig a hitvilágunkban már jóval ez előtt is megtalálható volt, bár ekkor még inkább keresztény jellege volt a domináló.

Elsősorban az itáliai Valentin vértanú legendájához kapcsolódik, de tudomásunk van egy másik Bálint történetről is. Ez egy németországi püspököt jelenít meg, kinek segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak.
Később e két legenda összefonódott.

Gyakorlatilag nálunk maga az ünnep Valentin és Bálint néven egyaránt megjelenik.
Hol így használják, hol úgy, de a lényege ettől még nem változik.

Akár Valentin napot akár Bálint napot mondunk, most már mindegyik a szeretet és a szerelem ünnepét takarja.  (Consultation magazin, 2002/2)

Azzal tesszük emlékezetessé ezt a napot, hogy ezen a héten, február 9-től február 14-ig minden termékünk alapáron kapható, vagyis akár a legdrágább termékre is vonatkozik ez a kedvezmény.

- vissza

2011-05-10
E SZÁMOK

2011-05-10
Megadhatja-e a VitaMist a végső megoldást?

2009-04-24
Aki keres, az talál! Ha B12 kell, hát azt!!!

2009-03-12
ÚJ!!! RELAX +


ARCHÍVUM
[x]