2009-01-28
A D-vitamin a szívinfarktus ellen is védelmet nyújthat

A D-vitamin a szívinfarktus ellen is védelmet nyújthat [origo] egészség 2008. augusztus 15.,
péntek,

Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező embereknél megnő a szívinfarktus kockázata
- áll egy új amerikai kutatásban, amelyben a "napfényvitamin" egészségre gyakorolt
lehetséges pozitív hatásait vizsgálták. A tanulmány szerzői szerint a szervezet D-vitamin
szintjének az igényeknek megfelelő utánpótlása esetén több más súlyosabb betegség
 - szélütés, érelmeszesedés - kialakulása is megelőzhető lehet.

A D-vitamin a szívinfarktus ellen is védelmet nyújthat

A vizsgálat eredményei szerint két és félszer valószínűbb, hogy a D-vitamin-hiányos embereknek szívinfarktusa lesz, mint a magasabb vitaminszinttel rendelkezőknek.
Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban publikált kutatásban 454 negyven és hetvenöt év közötti egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik szívbetegségben haltak meg vagy túléltek egy szívinfarktust. Ezenfelül 900 olyan férfit is megvizsgáltak, akiknek korábban semmilyen szív-és érrendszeri problémája nem volt.

A tízéves utánkövetéses vizsgálat során rendszeresen megmérték a résztvevők vérében található D-vitamin-szintet, majd a vitaminhiányos, maximum 15 nanogramm/milliliter D-vitamin-értékekkel jellemezhető egyéneket olyan férfiakkal hasonlították össze, akiknek a D-vitamin-szintje legalább a normál tartomány alsó határán (30 ng/ml) volt.
"Az alacsony vitaminszintű embereknél nemcsak a szívinfarktus valószínűsége nő, hanem annak is különösen nagy lesz az esélye, hogy az infarktus halállal végződjön" - nyilatkozta Dr. Edward Giovannucci, a tanulmány szerzője, a Harvard Közegészségügyi Intézet munkatársa.

Érdemes megvizsgálni a D-vitamin-szintet is
A szakember véleménye szerint a D-vitamin előnyeiről korábban már elengedő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy mindenkinek megérje rendszeresen ellenőriztetnie a D-vitamin-szintjét. Ez egy háziorvosi vérvizsgálattal egyszerűen megtehető. Akiről pedig az derülne ki, hogy túl alacsonyak az értékei, azok táplálékkiegészítőként is szedhetik a vitamint.

"Sok embernek alacsony a D-vitamin-szintje, de az orvosokat eddig főleg az alacsony vitamin-koncentráció csontozatra tett hatása foglalkoztatta. A krónikusan alacsony vitaminszintű egyénekben azonban még rengeteg más szövet is érintett lehet azokban a fiziológiai változásokban, amelyeket a vitaminhiány indít be" - tette hozzá Giovannucci. Szerinte a D-vitamin sokféleképpen megvédheti a szívet az infarktustól, például csökkentheti a vérnyomást és a szívkoszorúerek elmeszesedését, kontrollálhatja a gyulladást, csökkentheti a téli légúti fertőzések gyakoriságát és közvetlenül is hathat a szívizomra. A hatásmechanizmus pontos vizsgálata további kutatás tárgya lehet.

A D-vitamin sokrétű szerepe

A D-vitamin elősegíti a hatékony kálciumfelszívódást, és fontos a csontok egészsége szempontjából is. A vitamin hiánya felnőttekben csontritkuláshoz vezet, gyermekekben pedig angolkórt okoz. Testünk akkor termel elegendő mennyiségű D-vitamint, amikor bőrünket napfény éri; további kész vitaminforrás a tej, amit gyakran dúsítanak ezzel a vitaminnal, vagy a zsíros halak, például a lazac.

Újabb kutatások szerint a D-vitaminnak ezeken kívül is még egy sor egészségügyi előnye van, így védelmet nyújthat bizonyos rákfajták (vastagbél- és emlőrák), a perifériás artériás érbetegség és a gümőkór (tébécé) ellen is.

Eddig az idézet.
Egy másik angol nyelvű cikkben arról olvastam, hogy a prosztata rák megelőzésében is fontos szerepe lehet. Az írás szerint a már kialakult prosztata rák esetében pedig nagyobb dózisban akár gyógyító hatása is lehet.

Természetesen az általunk forgalmazott D vitamin spray az uniós szabályokban megengedett dózisban tartalmazza ezt a fontos vitamint.
Jó egészséget kívánok Mindenkinek szeretettel

Gajáry Erika

A népi gyógymódok és a "házipatika" szerei, valamint a táplálékkiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

- vissza

2011-05-10
E SZÁMOK

2011-05-10
Megadhatja-e a VitaMist a végső megoldást?

2009-04-24
Aki keres, az talál! Ha B12 kell, hát azt!!!

2009-03-12
ÚJ!!! RELAX +


ARCHÍVUM
[x]